Gemeente Rotterdam wint NNP-Gemeenteprijs voor Overheidscommuncatie 2015

Datum bericht:

De gemeente Rotterdam heeft met haar publicaties in nieuwsblad De Hoekse Krant, een uitgave van NNP-lid Uitgeverij West Media, de NNP-Gemeenteprijs voor Overheidscommunicatie 2015 gewonnen. Dit jaar is nadrukkelijk gelet op de communicatie rond de nieuwe verantwoordelijkheden van gemeenten in de jeugdzorg, de langdurige zorg en [...]

Gemeente Rotterdam wint NNP-Gemeenteprijs voor Overheidscommuncatie 2015

gemeente-rotterdam-wint-nnp-gemeenteprijs-85.jpg

De gemeente Rotterdam heeft met haar publicaties in nieuwsblad De Hoekse Krant, een uitgave van NNP-lid Uitgeverij West Media, de NNP-Gemeenteprijs voor Overheidscommunicatie 2015 gewonnen. Dit jaar is nadrukkelijk gelet op de communicatie rond de nieuwe verantwoordelijkheden van gemeenten in de jeugdzorg, de langdurige zorg en de lokale arbeidsmarkt. De jury zegt over de winnaar: “Rotterdam weet dat het publiceert voor haar bewoners en wil die actief betrekken.”

 

De jury van de NNP-Gemeenteprijs bekeek van 170 gemeenten de pagina’s in de lokale nieuwsmedia. Jeroen Ranzijn, juryvoorzitter: “Bij de eerste schifting hebben we gemeenten terzijde geschoven van wie die berichten nog niet het A-diploma van overheidscommunicatie haalden: onaantrekkelijke vormgeving, nietszeggende koppen en slechte artikelen.”
“Daarna zijn we dieper gaan graven. De meeste gemeenten nemen woorden in de mond als ‘participatie’ en ‘de kracht van de samenleving’. Op de gemeentepagina moet je dat dan wel waarmaken: ga je uit van inwoners of van je eigen organisatie? Toen bleven er 24 gemeenten over die ‘het A- en B-diploma’ van gemeentecommunicatie via de lokale nieuwsmedia hebben gehaald. Gemeenten die de pagina’s gebruiken om de bewoners aan zich te binden. Die moeite doen om de bewoners te informeren over zaken die relevant zijn en die werk maken van de dialoog met inwoners.”

Rotterdam is daar in de ogen van de jury het beste in geslaagd. Goede teksten, helder taalgebruik. Een uitgave die de jury heeft verrast en waaraan je kunt zien dat professionals zich er tegenaan bemoeien. Een uitgave die communiceert en niet zendt, en oog heeft voor een speelse invalshoek, bijvoorbeeld in de straatrubriek ‘Straatpraat’. Een redactie die snapt dat het inmiddels 2015 is.

Miranda Spek, redacteur en beeldredacteur van de Rotterdamse gemeentepagina’s: “Een mooie erkenning. Wij doen ons best om te schrijven voor de Rotterdammer. Zonder ambtelijk taalgebruik, bijvoorbeeld. Want zelfs al zouden Rotterdammers dat taalgebruik prima begrijpen, dan is nog steeds niet fijn om te lezen. Wij zijn daarmee op de goede weg, zegt de Gemeenteprijs! Deze prijs biedt ons munitie in de strijd tegen beleidstaal.”

OM WIE GAAT HET NU?
Met name lette de jury erop of de berichten de inwoner centraal zet. Berichten over wat de transitie van de zorg voor de gemeente, voor bestuurders en gemeenteraden betekent, vond de jury een zwaktebod. Jurylid Monique Hendriks: “We kwamen gemeenten tegen die bijna elk bericht over de verandering begonnen met ‘De gemeente wordt verantwoordelijk voor…’ en dan bleven hangen in beleidstaal over ‘lastige’ processen in de Raad of een blije foto plaatsten met een wethouder aan een bureau met een pen, die de contracten met zorgverleners tekent. We kwamen zelfs een gemeente tegen die schreef dat het zorgloket twee dagen dicht was, omdat de ambtenaren op training waren om te leren over de veranderingen. Dan voel je je als zorgbehoevende niet echt centraal staan.”

Gelukkig zijn er ook gemeenten die dat anders deden en in hun berichten uitgaan van inwoners. Tot het laatst dongen dan ook mee naar de prijs de gemeenten Alkmaar, Amersfoort, Bronckhorst, Culemborg, Ede, Gorinchem, Haarlemmermeer, Veenendaal, Vlissingen en Weesp. Gemeenten die niet alleen helder en aantrekkelijk schrijven en presenteren maar ook effectief gebruik maken van online kanalen en een balans vinden tussen veel te veel en veel te weinig vertellen. Die bijvoorbeeld de cliëntenraad actief ruimte geven. Die de vragen van inwoners centraal stellen. Ranzijn: “Heel af en toe vonden we zelfs een gemeente die niet alleen maar over de veranderingen schreef in positieve zin…”

LOKALE PERS IN LOKALE DEMOCRATIE
Lokale nieuwsmedia zijn een belangrijk onderdeel van de lokale democratie. De lokale pers staat onder druk, en inmiddels is er een aantal landelijke onderzoeken verschenen die dat probleem adresseren. Gemeentepagina’s in lokale nieuwsmedia zijn daarin bijzonder. Want niet alleen kunnen het goed gelezen berichten zijn, die de gemeentelijke communicatie effectief kunnen ondersteunen; een samenwerking tussen de uitgeverij en de gemeente kan er daarnaast voor zorgen dat het lokale medialandschap zo divers mogelijk blijft – of zelfs in stand blijft. Jurylid Marije van den Berg zegt daarover: “Het borgen van democratische waarden als ‘macht kent tegenmacht’ en transparantie is een gedeelde verantwoordelijkheid van de pers, de uitgever en de overheid. En ja, dat samenspel is lastig, maar belangrijk om te blijven opzoeken.”

JURY
De communicatiemedewerkers van de winnende gemeente ontvingen het kristallen kunstwerk dat de NNP-Gemeenteprijs verbeeldt, uit handen van jury-voorzitter Jeroen Ranzijn (Alfabeeld Consultancy en op dit moment werkzaam bij de Amsterdamse politie).
De jury van de NNP-Gemeenteprijs voor Overheidscommunicatie 2015 bestond verder uit Marije van den Berg (adviseur overheidsparticipatie en onderzoeker netwerkdemocratie) en Monique Hendriks (directeur BEX* Communicatie BV).

De NNP (Nederlandse Nieuwsblad Pers, de organisatie van lokale nieuwsmedia) is de branchevereniging van uitgevers van lokale nieuwsmedia. De vereniging telt zo’n zestig leden, die met elkaar rond 250 betaalde en onbetaalde nieuwsbladen uitgeven in een gezamenlijke weekoplage van 3 miljoen exemplaren. Daarnaast verzorgen zij met elkaar een groot aantal lokale nieuwssites en diverse lokale tv-kanalen.

___________________________________________________________________________
Voor meer informatie:

Nederlandse Nieuwsblad Pers
Voor meer informatie over de prijs, de uitreiking en de NNP
Tel. 033-4481650
E-mail: nnpnl@nnp.nl
Ook het juryrapport is hier op te vragen.

Ook de juryleden zijn te bellen
Jeroen Ranzijn 06-53710450
Monique Hendriks 06-53491540
Marije van den Berg 06-46741903