Commissariaat voor de Media: “Huis-aan-huisbladen hebben het hoogste bereik en zijn de belangrijkste bron voor lokaal nieuws”

Echt lokaal Hoeksche Waard

21 jul. 2024

Het Commissariaat voor de Media heeft de resultaten gepubliceerd van een grootschalig onderzoek naar de interesse in lokaal nieuws en het gebruik en de waardering van lokale media. Dit onderzoek is uniek, want niet eerder is op deze schaal onder consumenten onderzoek gedaan naar deze onderwerpen. Het onderzoek is uitgevoerd onder 10.343 respondenten en is hiermee representatief voor heel Nederland 16+.   

De belangrijke conclusies in het rapport De staat van de lokale nieuws- en informatievoorziening 2022 zijn:

  • Nederlanders zijn geïnteresseerd in lokaal nieuws. 46% van de ondervraagden geeft aan buitengewoon of erg geïnteresseerd te zijn in wat er in hun gemeente speelt. Nog eens 43% is enigszins geïnteresseerd. 
  • De drie meest gebruikte informatiebronnen zijn huis-aan-huisbladen, regionale dagbladen en regionale publieke omroepen. Huis-aan-huisbladen hebben van dit drietal het hoogste bereik.
  • Huis-aan-huisbladen bereiken ook de minder in het gemeentenieuws geïnteresseerde burger.  
  • Als men één informatiebron moet kiezen die men als de meest belangrijke bron van lokaal nieuws beschouwt, dan kiest men met 25% het meest voor het huis-aan-huisblad.

Algemene conclusie van de onderzoekers: het gaat goed met de lokale informatievoorziening in Nederland. Nederlanders zijn geïnteresseerd in wat in hun gemeente gebeurt, maken gebruik van het diverse aanbod aan informatie en zijn daarover ook tevreden. Het huis-aan-huisblad is daarbij hun belangrijkste informatiebron.

Staatssecretaris voor Cultuur en Media Gunay Uslu nam het rapport in ontvangst. “De uitkomst laat zien dat lokale media een belangrijk onderdeel zijn van het leven van mensen. Een bevestiging van wat we al wisten.”

Starten met een campagne?

Begin met adverteren